Den lille gubben

kaffe.gif

Han kom ut ur min näsa! Den lille gynnaren kom utkrypande ur näsan, för ett med ett litet skutt ta sig ner på bordet. Han bortstade av händerna mot sina kläder, och plirade upp på mig med små, kvicka ögon. Han var klädd i blå byxor, en liten röd väst och träskor. Det grå håret var yvigt, och ansiktet pryddes av ett borstigt skägg.

- Jasså, mer ville man inte kosta på sig? muttrade han, medan han klapprade bort till kokosbollen. Han bröt loss en bit av den, ryckte noggrant bort alla kokosflarn, för att sedan med ett ljudligt smackande börja tugga i sig den.

- Men, vem...? började jag, innan han avbröt mig genom att stampa ena träskon hårt i bordet. Han blängde på mig, och fortsatte göra det medan han långsamt drog sig bakåt mot kaffet.

- Vad gö..., började jag igen, men han avbröt mig lika snabbt genom att hastigt peka mot mig och göra en grimas. Jag kom av mig, och under den korta stund det tog för mig att samla mig igen hade han sörplat i sig ett par munnar av mitt kaffe!

- Nej nu! ropade jag till, och sträckte handen mot honom. Med en snabbhet som överraskade mig slet han åt sig skeden från kaffekoppen, rullade åt sidan, för att sedan slå mig hårt över fingrarna. Jag blev rasande! Med ett kraftig slag med näven i bordet fick jag honom att tappa balansen, samtidigt som jag med andra handen slet åt mig hurran och slog till honom rakt i synen. Med ett pipande skri föll han baklänges nedför bordet, men när han slog i golvet hördes ingen duns som jag trodde, utan ett metalliskt kling. När jag böjde mig ner för att se efter, var han försvunnen, och det enda som låg på golvet var min sked.

Jonas

[tillbaka]