Alla är vi bra på något
kaffe.gif


Ssscchhh... Ett ljud som fick mig att haja till. Ett ljud som slungade mig tillbaka i tiden.
*schhhhhhwwwwwwwwwooofrääääsblubbb*
Tänk att ett sådant litet ljud på det mediokra kafét med alldeles för dyrt kaffe (och en fruktansvärt dyr påtår som vi genom en anställds försumlighet fick gratis; för att gottgöra misstaget gav han oss dessutom gratis pepparkakor och som sig bör låg den sista pepparkakan länge och väntade på den modiga själ som skulle våga sig på fräckheten att bringa kakfatet till sin definitiva tomhet) kunde förgylla min dag och stärka min av tentaperioden sargade självkänsla. En steam wand! Jag ser inte sådana så ofta nuförtiden. Undertecknad är erkänt skicklig i utövandet av mjölkskumning medelst sagda ångstav (ryser av mitt försök till svensk översättning, man kan ju faktiskt inte säga ångstav...). Det hände att arbetskamrater på den trendiga coffee shop där vi slet för våra dagliga Tesco Value-produkter (tänk: Eldorado) sade "Helena, kan inte du skumma min mjölk, det blir alltid så bra när du gör det". För att ytterligare kunna gotta mig i känslan av att vara bra på någonting erinrade jag mig även den vid flera tillfällen yttrade meningen: "Hur gör du egentligen, du måste lära mig att få det så där bra!"

Kanske är det tragiskt att den sak här i livet jag verkligen bemästrar är någonting så simpelt som att applicera ånga i en mjölkkanna, men det är ändå en tröst i dessa misslyckandets tider att det trots allt finns någonting jag klarar av. Jag kan inte utföra en trädsökning med Land-Doig-Dakins metod, men jag kan banne mig skumma mjölk! Jag snackar inte om några fåniga bubblor heller, ā la billig och felproportionerad (det ska vara 1/3 skum!) cappuccino på b-klasskafé, jag menar härligt, tjockt, krämigt mjölkskum. Lite chokladpulver på det och njutningen är total. Jag måste bara få nämna det engelska ordet, eftersom jag tycker att det förmedlar känslan av skummet så mycket bättre än just ordet skum. Froth. Sug på den. Nej, sug inte, skopa upp det med sked och låt det smälta i munnen!

Upprepade motgångar i livet till trots; vetskapen om att man är bra på någonting får livet att te sig lite lättare. Kuggade jag tentan?
Jag kan i alla fall skumma mjölk.
Är det för mycket månad kvar i slutet av pengarna?
Jag kan i alla fall skumma mjölk.
Fattades det sidor i den spännande boken jag läser?
Jag kan i alla fall skumma mjölk.
Har jag för små bröst och passar inte i några kläder?
Jag kan i alla fall skumma mjölk.
Har de elaka människorna i korridoren stulit också den tredje konservöppnaren jag köpt?
Jag kan i alla fall skumma mjölk.

Måhända är det bara det som fattas i människors liv, denna särskilda lilla pepptanke. Alla är vi bra på något. Se till att hitta din lilla specialitet så att du, när allting tycks gå åt skogen, kan frammana den där lilla strimman av självförtroende som hindrar världen från att rasa samman. Jag kan banne mig skumma mjölk. Vad kan du?

Helena

[tillbaka]